Vergunning voor verkapte megastallen heet ‘calamiteitenstal’

varkensDEN BOSCH – Het Brabants Dagblad (BD) meldt vandaag dat een aantal gemeenten in Brabant, waaronder  Schijndel, Someren en Best, vergunningen hebben afgegeven voor zogeheten ‘calamiteitenstallen’. Volgens een instructie van Vrom zouden die tijdelijk gebruikt mogen worden om in crisissituaties de verspreiding van virussen in te dammen.

De Brabantse Milieufederatie stelt dat de calamiteitenstal niet alleen tijdens calamiteiten zal worden gebruikt. Het bewijs daarvoor is te vinden in Netersel (gemeente Bladel). Daar heeft de gemeenteraad recent ingestemd met de bouw van een calamiteitenstal. Deze aanvraag overstijgt volgens het Brabants Dagblad de limiet van 1,5 hectare die Provinciale Staten vorig jaar maart heeft vastgesteld voor megastallen. De gemeente Bladel beroept zich hierbij op de uitzonderingsregel die eenmalige vergroting van het bouwblok ten gunste van dierenwelzijn toestaat.

Brabants Dagblad: ‘De BMF vindt dat de gemeente niet had mogen meewerken aan ‘dit schitterende staaltje van boereninventiviteit’. Want wettelijk is van alles voor het welzijn van dieren voorgeschreven, maar zeker geen calamiteitenstal en al helemaal geen tweede woning. Hier wordt dus met een flauwekulverhaal een boer bevoordeeld en provinciaal beleid tegen megastallen uitgehold.’

Bron: Brabants Dagblad

Dit bericht is geplaatst in Veehouderij en politiek. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Vergunning voor verkapte megastallen heet ‘calamiteitenstal’

 1. wil braakman zegt:

  Laten we willen onderscheiden dat vlees en zuivelproductie voor eigen landelijke behoefte heel iets anders is dan de drive met goddeloze ondernemingen en massaproductie voor een mondiale markt, welke door haar aard op zich aan alle grillen en chaos onderhevig is.
  Lokaal voedsel aan koeien, varkens en kippen geven van eigen omgeving (europees) biedt enorm veel ruimte.
  Ons zelf etische vragen doen stellen over maat en bescheidenheid kan ons weer bij de les brengen van hoe omgaan met de aarde terecht en goed is. Want zij is norm voor de draagkracht en positie van de bevolking, met het extra goed en schone wat met cultuur is te bereiken. Dan kan een boer eten van zijn eigen vlees. Dan kan melk puur worden gedronken. Dat is immers het meest gezond. En van alles met mate genieten zal veel kosten die nu worden gemaakt terugdringen.
  Een mooi en gevarieerd landschap. Zo kan Nederland zichzelf nog herinrichten. Ook economisch is daarvoor het sterkste pleidooi terecht.

 2. Stoffer zegt:

  Afgelopen dag gediscuseerd met een Bioslager, zijn oordeel, stoppen met megastallen,
  varkensboeren zijn geen boeren, het zijn ook varkens, denken alleen aan euro,s.
  Ik sluit mij hierbij aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>